dijous, 14 d’octubre del 2010

                          SISTEMA OPERATIU

El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. Les seves funcions, entre d'altres, consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.
Microsoft Windows .
Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari (GUI) .
Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS, que havia estat introduït prèviament. A partir d'octubre de 2009, Windows tenia aproximadament el 91% de la quota de mercat dels sistemes operatius client usats a Internet.
Microsoft Windows 2.0
El Windows 2.0 és la segona versió del sistema operatiu Microsoft Windows, va ser llançada el 9 de desembre de 1987. La versió 2 de Windows portava com a novetat més important les icones. Va ser una mica més popular que la fracassada primera versió.

GNU/Linux .
Linux o GNU/Linux, és el sistema operatiu format pel nucli del sistema o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU. Avui en dia, hi ha moltes distribucions de programari basades en aquest sistema operatiu.
El kernel Linux va néixer en el 1991 a Hèlsinki quan Linus Torvalds va implementar un clon de UNIX basant-se en el seu coneixement del sistema operatiu Minix i les seves limitacions per tal d'aplicar-les a les noves possibilitats de gestió de memòria en mode protegit dels processadors Intel 386, una arquitectura molt comuna a l'any 1991 i amb millores substancials respecte anteriors versions de PCs i de les quals Minix no en treia profit.
Aquest sistema operatiu va créixer gràcies al treball col·laboratiu de programadors de tot el món, els quals se sumaren a la crida per a desenvolupadors que en Linus Torvalds va realitzar en quant va fer pública la primera versió del nucli del sistema operatiu.
Per aquest tipus de sistema operatiu és GNU/Linux, ja que les utilitats GNU són essencials pel seu funcionament.
Mac OS .
El Mac OS (Macintosh Operating System) és un sistema operatiu creat per Apple Computer ('ordinador poma' en anglès) per a ordinadors Apple Macintosh. Destaca per la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat d'ús.
El Mac OS va ser el primer sistema operatiu comercial que incloïa interfície gràfica d'usuari. Aquesta primera versió va sortir amb el Macintosh 128k l'any 1984. L'equip del Macintosh estava format principalment per Bill Atkinson, Jef Raskin i Andy .
Versions :
Inicialment el sistema operatiu dels Macintosh estava format de dos aplicacions, el "sistema" i el "finder" cada una amb el seu propi número de versió. El Sistema 7.5.1 va ser el primer a incloure l'actual logo de Mac OS.
Podem distingir dues grans famílies de sistemes operatius en el Mac OS:
·        El Mac OS "Clàssic". Aquesta família inclou totes les versions del sistema des de la primera versió que es venia amb el primer Macintosh l'any 1984 fins al Mac OS 9 que va sortir l'any 2001.
·        El Mac OS X (per el número romà 10). Mac OS X no és descendent directe del Mac Os Clàssic, sinó del sistema operatiu NextStep, un sistema operatiu basat en BSD Unix, tot i que conserva la majoria de funcionalitats del Mac OS 9.
Curiosament es tracta d'un UNIX complet, aprovat per The Open Group, empresa propietaria de UNIX. La X del Mac Os apart de senyalar la versió que és (10) guarda relació amb el fet de que tots els sistemes operatius basats en Unix acaben amb X, (Linux,Minix,Ultrix,IRIX, etc..). També, cadascuna de les versiones tenen com a sobrenom de diferents felins. Abans del seu llançament, la versió 10.0 tenia com a nom de projecte intern, Apple Cheetah (Guepard), de la mateixa manera que la versió 10.1 va rebre el sobrenom de Puma. La versió 10.2 Jaguar, i d'aquesta versió en endavant s'han seguit fent públics aquests noms, sent Panther el de la versió 10.3, Tiger el de la 10.4 i Leopard el de la 10.5 . Apple té també registrats els noms de Lynx (Lince) i Cougar (Puma) pel seu futur ús.