dijous, 13 de gener del 2011

                                       NAVEGADORS

Què es un navegador web?
És una aplicació que permet a l'usuari recuperar i reproduir documents d'hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com Teranyina mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors actuals permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços.
La funció bàsica d'un navegador web és mostrar documents de text, segurament amb recursos multimèdia incrustats.
El seguiment d'enllaços d'una pàgina a una altre, ubicada en qualsevol ordinador connectat a internet s'anomena navegació.
Funció
L'objectiu principal d'un navegador web és mostrar informació a l'usuari. El procés comença quan l'usuari introdueix URI, per exemple http://ca.wikipedia.org/, en el navegador. El prefixa de l'URI determina com s'interpretarà. Els tipus d'URI més freqüentment usat comença amb http: i identifica un recurs per a ser obtingut a traves del Hypertext Transfer Protocol (HTTP).
En els casos de http, https, i alguns altres, una vegada s'ha obtingut el recurs el navegador el mostra. L'HTML es passa al motor per transformar el llenguatge de marques en un document interactiu. Apart de l'html, els navegadors poden en general mostrar qualsevol tipus de continguts que pugui formar part d'una pàgina web. La majoria de navegadors poden mostrar :
-Imatges
-Audio
-Video
-Arxius XML.
Navegadors web més utilitzats
-Mozilla firefo
-Google chrome
-Internet Explorer 8
- Safari
-Opera
Estadístiques d'ús
Els percentatges d'us dels navegadors van ésser obtinguts durant l'abril del 2009. Aquestes dades poden no ser correctes, donat que alguns navegadors fan servir la identificació d'altres per poder mostrar pàgines amb codi HTML o guions JavaScript erronis.

Navegadors
abril del 2009
abril de 2010 [1]
66,82%
60,65%
22,05%
24,52%
1.23%
6,13%
8,23%
4,65%
0,70%
3,15%
0,69%
--
Altres
0,26%
0,85%
Internet Explorer
És un navegador web desenvolupat per Microsoft per al sistema operatiu Microsoft Windows des de 1995. Ha estat el navegador web més utilitzat a Internet des de 1999 fins a l'actualitat, amb un pic màxim de quota d'utilització del 95% entre el 2002 i 2003 en les seves versions 5 i 6. No obstant això, aquesta quota de mercat ha disminuït gradualment amb els anys a causa d'una renovada competència per part d'altres navegadors, situant-se aproximadament entre el 44% i 64%, depenent de la font de mesura global. Les seves versions més recents són la 8.0 i la 9.0: la primera està disponible gratuïtament com a actualització per Windows XP Service Pack 2, Windows Server 2003 amb Service Pack 1, Windows Vista, i Windows Server 2008, a més, ve de forma nativa en els més recents sistemes operatius de Microsoft, Windows 7 i Windows Server 2008 R2. D'altra banda, l'Internet Explorer 9, de moment, es troba en desenvolupament.
Google chrome
És un navegador web desenvolupat per Google i compilat amb base a components de codi obert com el motor de renderitzat de WebKit i la seva estructura de desenvolupament d'aplicacions (Framework). Google Chrome és el tercer navegador més utilitzat a Internet, amb una quota de mercat del 9,98% a finals de desembre de 2010, i amb un total de 120 milions d'usuaris a principis de desembre de 2010. [2][3] Està disponible gratuïtament sota condicions de servei específiques. El nom del navegador deriva del terme usat per al marc de la interfície gràfica d'usuari ("chrome"). Chromium és el projecte de programari lliure amb el qual s'ha desenvolupat Google Chrome i és de participació comunitària (sota l'àmbit de Google Code) per fonamentar les bases del disseny i desenvolupament del navegador Chrome (juntament amb l'extensió Chrome Frame), a més del sistema operatiu Google Chrome OS.
Mozilla Firefox
és un navegador web lliure desenvolupat a partir del projecte Mozilla. L'objectiu del Firefox és desenvolupar un Mozilla més petit, lleuger i ràpid mitjançant l'extracció i redisseny del component de navegador de la suite de programari Mozilla. De la mateixa manera que Mozilla, Firefox és multiplataforma i utilitza el llenguatge d'interfície XUL.El Mozilla Firefox és un projecte paraŀlel al Mozilla Thunderbird, un client de correu electrònic sota la mateixa filosofia i amb uns orígens similars. La bona rebuda d'ambdós per part dels usuaris va dur a que la Fundació Mozilla els adoptés com els seus productes principals, substituint la Suite Mozilla original.El projecte ha fet servir en el passat els noms Phoenix (traduït literalment Fènix) i Firebird, vegeu la pàgina al respecte.
Safari
És un navegador web desenvolupat per Apple per al seu sistema operatiu Mac OS X. La versió 3 estarà disponible per a Windows XP i Windows Vista, segons va anunciar Steve Jobs en la WWDC. Una beta d'aquesta ja ho està en el seu lloc web.
El codi utilitzat per a renderizar pàgines web està basat en el motor KHTML, creat per al projecte KDE. Com a resultat d'això, el motor intern de Safari és programari lliure i és alliberat sota els termes de la llicència LGPL. Les millores al codi de KHTML per part de Apple són incorporades al codi de KDE ràpidament.